Warning: Zend OPcache API is restricted by "restrict_api" configuration directive in /home/pediatri/www/w3/libraries/vendor/joomla/filesystem/src/File.php on line 330
PediatricRad.info - Coronavirus SARS-CoV-2 Covid-19 en Radiologia Pediàtrica

Deprecated: htmlspecialchars(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/pediatri/www/w3/modules/mod_search/mod_search.php on line 44

COVID-19 (Coronavirus, SARS-CoV-2) i Radiologia Pediàtrica
· Adaptació de Recomanacions SERAM - ESPR - SPR

Actualment, no està indicada la realització sistemàtica de proves d'imatge en aquests pacients. Els principis d'ALARA a lactants, nens o adolescents s'apliquen s'apliquen com és la norma en radiologia pediàtrica.

Documents de Referència:

La indicació serà individualitzada, i sempre valorant que les troballes radiològiques puguin suposar un canvi en el maneig del pacient.

En aquest document es recullen les indicacions adaptades a la Radiologia Pediàtrica.

Recentment la BSTI (Societat Britànica de Radiologia Toràcica) , ACR (Col·legi Americà de Radiologia), STR (Societat Americana de Radiologia Toràcica) i CAR (Societat Canadenca de Radiologia) han reafirmat que de moment no existeix altra indicació per a fer estudis per imatge. 

La declaració de la ACR manifesta:

  • La tomografia computada no s'ha de fer servir per detectar o com una prova de primera línia per diagnosticar COVID-19.
  • La TC s'ha de fer servir amb moderació i reservar-se per a pacients hospitalitzats i simptomàtics amb indicacions clíniques específiques per a la TC. Cal seguir els procediments de control d'infecció apropiats abans d'explorar altres pacients al mateix tomògraf.

Radiografia Simple de Tòrax (DX-CR) en SARS-CoV-2

Si s'indica una Rx de tòrax s'intentarà fer sempre portàtil, valorant si és possible fer doble projecció, i en cas d'una TC es recomana fer un estudi volumètric sense contrast EV.

Podeu considerar el desplegament d'unitats de radiografia portàtils en pacients en atenció ambulatòria quan els Rx es considerin mèdicament necessaris. Les superfícies dels dispositius portàtils es poden netejar fàcilment, evitant la necessitat de portar els pacients a sales de radiografia

Respecte a l'ús de la TC (CT) a SARS-CoV-2

La tomografia computada no s'ha de fer servir per detectar o com una prova de primera línia per diagnosticar COVID-19.

La TC s'ha de fer servir amb moderació i reservar-se per a pacients hospitalitzats i simptomàtics amb indicacions clíniques específiques per a la TC.

Cal seguir els procediments de control d'infecció adequats abans d'escanejar pacients posteriors.

Els radiòlegs han de familiaritzar-se amb l'aparença de CT de la infecció per COVID-19 per poder identificar troballes consistents amb infecció a pacients amb imatges per altres raons

Troballes en Radiologia Pediàtrica:

ja hi ha algunes publicacions en l'àrea en radiologia Pediàtrica.

Us de la TC com a Eina Diagnòstica en SARS-CoV-2

No obstant això, és possible que davant d'un augment molt important del nombre de casos amb problemes logístics per a la realització del test de la PCR es puguin plantejar les tècniques d'imatge per seleccionar els pacients. Un possible algorisme ha estat proposat per la BSTI amb col·laboració de radiòlegs italians amb paper important de la Radiografia de tòrax i ús de la TC per als casos amb Rx dubtosa en pacients greus (link).

Ecografia toràcica (US) en SARS-CoV-2

S'ha descrit l'aspecte ecogràfic de la pneumònia per COVID-19 i la seva utilitat a les unitats de cures intensives per monitoritzar la malaltia i el SDRA, monitoritzant el reclutament, la resposta al prono i al suport ventilatori.
Les troballes fonamentals són:

  • Engrossiment i irregularitat de la línia pleural.
  • Línies B amb diversos patrons: focal, multifocal o confluent.
  • Consolidacions
  • Línies A que apareixen amb la resolució del quadre.

Comparació amb altres pneumònies víricas

Recentment, s'ha publicat un estudi comparatiu entre la pneumònia per COVID i altres pneumònies víriques. Les característiques més discriminatòries per a la pneumònia per COVID-19 van incloure:

  • Distribució perifèrica (80% vs. 57%, p<0.001)
  • Opacitat de vidre desllustrat (91% vs. 68%, p<0.001)
  • Engrossiment vascular (58% enfront del 22%, p<0,001).

Tot i aquest  estudi, l'opinió més estesa és que la pneumònia per COVID-19 i altres pneumònies víriques poden ser indistingibles.

Annexos - Institucions - Informació Internacional

 

Coronavirus SARS-CoV-2 Covid-19 en Radiologia Pediàtrica

Login Form

Visites PediatricRad.info

  • Visites de l`article 460746