Warning: Zend OPcache API is restricted by "restrict_api" configuration directive in /home/pediatri/www/w3/libraries/vendor/joomla/filesystem/src/File.php on line 330
PediatricRad.info - Ecografia / Intervencionisme Urgent en Pacient COVID-19 + (o sospita)

Deprecated: htmlspecialchars(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/pediatri/www/w3/modules/mod_search/mod_search.php on line 44

Protocol Ecografía / Intervencionisme Urgent en Pacient COVID-19 + (o sospita )
Coronavirus SARS-CoV-2 Covid-19 en Radiología Pediátrica

1. Ecografia Pacient COVID-19 +

Mesures a prendre:

1. Ser molt curosos amb les indicacions de l'ecografia (com amb totes les altres proves sol·licitades).

2. Reconvertir totes les ecografies possibles a TC abdominal per evitar el màxim l'exposició del metge radiòleg (col·lecistitis, apendicitis, colangitis, pielonefritis, còlics nefrítics obstructius, etc).

3. En cas d'haver de realitzar l'ecografia perquè no tenim alternativa (p.ex. patologia aguda testicular o pacient no traslladable i ecografia no demorable) se'ns presenten diferents escenaris:

3a. Ecografia en pacient hospitalitzat aïllat (no a la UCI):

Realitzar l'ecografia a l'habitació amb les mesures de protecció (Annex 1) i les mesures de neteja de l'ecògraf abans de tornar-lo a portar a urgències (Annex 2).

L'ecògraf que cal utilitzar serà un mateix ecògraf portàtil d'urgències en funció de la patologia. Preferiblement el portàtil d'urgències.

3b. Ecografia en pacientt ingressat a la UCI:

Realitzar l'ecografia a la mateixa UCI amb les mesures de protecció (Annex 1) i les mesures de neteja de l'aparell (Annex 2). L'ecògraf a utilitzar pot ser el portàtil de la UCI o portàtil d'urgències en funció de disponibilitat i exploració a realitzar. Preferiblement utilitzar portàtils.

2. Intervencionisme Urgent en Pacient COVID-19 +

Mesures a prendre:

1. Tots els procediments intervencionistes urgents que es puguin fer per a TC, es faran a la TC destinada als pacients COVID-19 positiu amb les mesures de protecció necessàries (Annex 3).

2. Davant de procediments intervencionistes que s'hagin de fer per ecografia, se'ns plantegen dos escenaris:

2a. Intervencionisme en pacient hospitalitzat aïsllat (no a la UCI):

El pacient s'ha de traslladar al TC COVID i fer el procediment intervencionista amb l'aparell d'ecografia destinat a aquest efecte (ecògraf d'urgències) prenent les mesures de seguretat per als professionals (Annex 3) i la neteja de l'ecògraf (Annex 2) abans de pujar de nou a urgències.

2b. Intervencionisme en pacient ingressat a  la UCI:

El procediment intervencionista s'haurà de fer a la mateixa UCI, utilitzant l'ecògraf de la mateixa UCI o l'ecògraf d'urgències, segons disponibilitat i patologia del pacient amb les mesures de protecció per al personal sanitari (Annex 3) i les mesures de neteja de l'ecògraf ( Annex 2) abans de portar-lo de nou a urgències.


Annexos

Annex 1. Mesures de Protecció 

Realització d'ecografies:

1a. En cas de pacient aïllat en planta, el radiòleg s'ha de protegir amb guants, mascareta quirúrgica i bata quirúrgica abans d'entrar a l'habitació de pacient.

Aquest material es proporciona des de la mateixa planta i seguir les instruccions que ens recomanen.

És obligatori el rentat de mans abans i després de fer l'ecografia.

És obligatori rentar l'aparell emprat seguint les recomanacions de l'annex 2.

1b. En cas d'ecografia de pacient ingressat a l'UCI, el radiòleg s'ha de protegir amb màscara, guants i bata que es proporciona des de la mateixa UCI i seguir les recomanacions.

És obligatori rentar les mans abans i després de la realització de l'ecografia.

És obligatori rentar l'aparell emprat seguint les recomanacions de l'annex 2.

 


Annex 2. Rentat de l'Equip Ecografia després d'un estudi COVID-19 +

Sempre que fem una ecografia o procediment intervencionista utilitzant un equip ecogràfic, el rentat de l'equip es realitzarà de la manera següent:

Abans d'entrar a l'equip a la sala del TC oa l'habitació del pacient, col·loqueu un llençol a terra a la porta d'entrada.

Un cop realitzada la prova, l'equip es treu per la mateixa porta per on ha entrat i es deixa damunt del llençol posat a terra.

El radiòleg s'ha de treure els guants que portava i posar-ne uns de nous (en cas de realització d'ecografia) i ha de continuar portant la màscara quirúrgica.

La neteja es fa amb Meliseptol, s'aplica al drap o cel·lulosa i es neteja de dalt a baix, en aquesta direcció perquè degoti. Finalment es deixen les rodes, on el producte en esprai es pot aplicar directament mentre es desplaça l'aparell per sobre del llençol (cal arribar a tot el perímetre de la roda). Hem de deixar assecar lʻequip uns 5 minuts.

Es recull el llençol i ja ens en podem treure les mesures de protecció.

Finalment fem rentat de mans i portem l'equip utilitzat al seu lloc.

En cas de realització de procediment intervencionista, el moment de la neteja de l'equip s'ha de fer tal com indica l'Annex 3 (Col·locació i retirada d'EPI i rentat d'ulleres)


Anexo 3. Protocolo de Colocación y Retirada de EPI con Lavado de Gafas de Protección Estancas

Annex 3. Protocol de Col·locació i Retirada d'EPI amb Rentat de Ulleres de Protecció Estanques

Abans de qualsevol procediment en pacient positiu o possible COVID-19 hem de prendre les següents mesures de prevenció per a la col·locació dels EPI.

Material:

  • Doble guants. 
  • Doble gorra quirúrgica, preferiblement de dona.
  • Roba d´un sol ús.
  • Bateu protecció líquids.
  • Màscara FPP3.
  • Ulleres estanques.

Login Form

Visites PediatricRad.info

  • Visites de l`article 460817